20 jaar geleden deel 2!

Deel 2

We namen mijn ouders en 2 broers in huis om te wachten wat er verder ging gebeuren. De volgende dag ging ik met mijn vader terug naar Roosteren. Overal zat het verkeer verstopt door het ramptoerisme en  was het moeilijk ons dorp te bereiken. Roosteren was inmiddels hermetisch afgesloten door het leger om te voorkomen dat de zo maar achtergelaten huizen niet werden geplunderd.  We moesten ons identificeren en wachten op vervoer. Men was nog altijd bezig om vee te evacueren en we hoorden dat er al 120 varkens waren verdronken bij ons in de straat. Het water was zo hoog dat tractors en vrachtwagens stil vielen en toen…….verbaasd keken we naar de Duitse “Feuerwehr” die waren uitgerukt om te helpen en nog ergens in een achteraf loods nog voertuigen hadden staan met draaikoepels en zoiets wat leek op een kanon erboven op!  Het kanon werd gelukkig alleen maar gebruikt om de boterhammen aan op te hangen en werden wij, na legitimatie naar het ouderlijk huis gebracht, Het waren vrolijke, hulpvaardige duitsers die na een hele nacht evacueren door moesten naar het volgende dorp. Ze hebben onder het afdak van mijn ouders hun boterhammen en hete soep verorberd, en de “Wiedergutmachung” was een feit”.

IMG_0002

Door naar het volgende dorp!

De straat was een oorlogsgebied. Draaikolken hadden bestrating weggeslagen en overal dreven, kerstbomen, groene containers en olievaten die door de grondwaterdruk uit de grond waren geperst, slijk, olie, vieze troep, rotzooi, in een woord bizar!!

IMG_0006

Dit bleef achter!

De schade in en om ons huis viel mee.  Mijn vader, altijd op alles voorbereid, en oud Indiëganger, dus nooit verlegen om een doortastende oplossing, had alle deuren er uit gehaald en de Maas vriendelijk door de voordeur naar binnen late stromen en door de achterdeur weer naar buiten.

IMG_0001 (2)

Ze kwam binnen zonder kloppen en ging weg zonder een woord!

De schade  in het dorp was enorm, maar het rare is dat deze verwoesting nauwelijks de pers haalde, maar dat had er weer mee te maken dat niemand het gebied in mocht behalve de inwoners zelf en die vergaten foto’s te maken.

De kerst hebben mijn ouder bij ons doorgebracht en zijn nog 2 weken gebleven. Ondertussen begon de grote schoonmaak, en werden mijn foto ontwikkeld en verspreid. De verbazing was groot voor diegenen die het niet gezien hebben……

IMG_0003 (2)

Draaikolken hadden bestrating weggeslagen!

Jeanny

Deel 1

Deel 3

Facebooktwitterlinkedinmail

2 thoughts on “20 jaar geleden deel 2!

  1. En met deze zin is dan ook alles voor de meeste onder ons gezegd
    ” De verbazing was groot voor diegenen die het niet gezien hebben……
    Gorky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *