Belangrijke update..

Vandaag was het de dag dat er de langste files werden gemeten op de Nederlandse en Belgische wegen en zo kwam het dat ik 9 uur onderweg ben geweest. We hadden een missie, en die hebben we volbracht. Op korte termijn bloed verzamelen van drentsche patrijshonden die lijden aan epilepsie en hun vrije nestgenoten. Met Frans en Jan zijn we de kostbare bloedstalen bij de Universiteit Gent  bij de faculteit diergeneeskunde, de afdeling genetica gaan aanbieden. We hebben kennis gemaakt met de professoren, de doctoraal studente en de rest van het team. Het was een lange maar zeer leerzame dag.

Jeanny

P1040615

Kasten vol studieobjecten. Gelukkig was in ons geval bloed voldoende……

Via verschillende kanalen verscheen onderstaand bericht:

Belangrijke update..

19 november 2015 gaat voor Fokken zonder gokken een belangrijke dag blijven. Vandaag zijn namelijk de bloedstalen van de Drenten die het onderzoek naar de DNA test voor epilepsie aan de universiteit van Gent afgeleverd.

Het onderzoek kan dus vanaf vandaag een start nemen.

Wij van de werkgroep zijn fier op het werk dat we sinds 8 oktober 2015 hebben geleverd. In zes weken hebben we het klaargespeeld van de minimum 10 nesten waar lijders van epilepsie in voorkomen op te sporen. In dezelfde tijd hebben we de eigenaars van de Drenten kunnen warm maken om mee te werken en hebben we ook nog eens een aantal dierenartsen bereid gevonden van hun medewerking te bekomen. Verschillende onder hen hebben spontaan gratis hulp aangeboden bij de bloedafname.

Ondertussen hebben we ook de logistiek voor het verzamelen van de bloedstalen georganiseerd. Er zijn ontelbare telefoongesprekken en mails geweest, afspraken gemaakt voor bloedafname, ophalen van de bloedstalen en inlichtingen verstrekt hoe het bloed moest verpakt en bewaard worden . Ook het ophalen en/of verzenden heeft het nodige geld gekost aan de leden van de werkgroep. We hadden geen sponsors bij de grote brandstoffirma’s, dus kwamen de kosten uit eigen portemonnee…

Soms waren het zenuwentoestanden, misverstanden, enkele afzeggingen van deelnemers (een paar) die wel een sleutelpositie innamen, zendingen die te lang op zich lieten wachten, Stambomen die nodig waren om bij een bloedstaal te voegen die onvindbaar waren. Het is maar een greep uit het aantal hindernissen die moesten genomen worden, en die tot grote voldoening alle een gunstige oplossing hebben gekregen.

P1040618

Opslag van de bloedmonsters! -20 graden! We mochten alles bekijken.

Wat een steeds terugkomende stimulans was om er steeds opnieuw met volle overtuiging in te vliegen, waren de reacties van de eigenaars van de Drenten die we bezochten om bloed op te halen. Steeds weer kregen we felicitaties van hen, en moesten we ook telkens weer aanhoren dat men niet begreep waarom dit zo belangrijke onderzoek door privépersonen diende te worden georganiseerd.

Vandaag hebben we meer dan 45 bloedstalen afgeleverd bij het labo dierlijke genetica van professor Dr. Luc Peelman en professor dr Alex Van Zeveren aan de Ugent te Merelbeke. Als de onderzoeken die vanaf vandaag kunnen starten aan het einde van de doctoraatsthesis een gunstig resultaat heeft hebben we met beperkte middelen en veel inzet een belangrijke wending gegeven aan de gezondheidsproblematiek van de Drentsche Patrijshond als ras.

En hier gaat elke individuele pup die nadien gaat geboren worden haar voordeel van kunnen halen !

Voor de werkgroep Fokken zonder gokken

Jan Faes

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *