Cartouche


nest 2

(♥31-7-2006 – †23-3-2020)

Op 31 juli 2006 werd er bij fokker Ali Dooren van kennel ‘t Jasperspad een nestje Drentse patrijshonden geboren: negen teefjes en één reu. We waren niet op zoek naar een dekreu maar gewoon naar een lieve familiehond die goed zou kunnen opschieten met onze zoon van 6, opa en oma in huis, onze ouwe bastaard reu van 12 en de kat. Hij was een beetje ‘het lelijke eendje’, volgens kenners had hij te veel wit en het streepje op zijn neus stond scheef.

Voor ons was dit onbelangrijk, we Cartouche1gingen voor zijn karakter. Ja karakter had hij!  Stout, uitdagend, onverschrokken, provocerend, dapper, ondeugend, maar nooit gemeen, altijd lief en aanhankelijk.

Cartouche
Eén van de betekenissen van het woord cartouche is kardoes, schietpatroon. In het Roosterse dialect wordt het ook gebruikt voor een jong onstuimig en wild persoon die niet in het gareel wil lopen. Tot slot was Cartouche de bijnaam van een legendarische Franse misdadiger uit de 18e eeuw. Hij heette eigenlijk Louis Dominique Bourguignon. Cartouche was het hoofd van een bende van meer dan 200 rovers en moordenaars, zowel mannen als vrouwen, die aan het begin van de 18de eeuw Parijs en omgeving terroriseerde: de bende van Cartouche. Bij het gewone volk was hij erg populair. Zijn avonturen werden bezongen in verhalen, toneelstukken, balladen en populaire prenten.

P1080841Wild
Lang heeft Cartouche niet hoeven wennen toen hij in september 2007 bij ons kwam wonen. En hij deed zijn naam al snel heel veel eer aan. Oneindig is de lijst met het ‘katten’kwaad dat hij in die tijd heeft uitgehaald.  De uitdrukking ‘eens een Drent, altijd een Drent’ was in die tijd niet altijd vanzelfsprekend. Wel heeft hij zeer tegen zijn natuur in drie Belgische gehoorzaamheidsdiploma’s behaald. Tijdens de cursussen bleek namelijk al gauw dat Cartouche nergens bang voor was en een eigen willetje had. Niet vervelend of agressief maar meer van ‘ik doe wat ik doe en vraag niet waarom’. Zijn neus vertelde altijd waar vreten was, en pogingen om biologisch te tuinieren en zelf te composteren mislukten omdat hij altijd de inhoud uit de compostvaten haalde. Ook hield hij van lekkernijen als eieren die al een half jaar in de grond gestopt zaten nadat de kip ze 6 weken bebroed had. De vader van Cartouche was Doerak, een door Rob Key gefokte reu, en we hebben van de eigenaar van Doerak gehoord dat deze opa zijn naam echt eer aan deed. Toen we eens klaagden over de wildheid van Cartouche zei hij ‘dat gaat over als hij  hij 6 of 7 jaar is’. En het was nog waar ook…

Toch nog goed terecht gekomen…
Cartouche groeide voorspoedig op tot een lieve, mooie jonge reu. Zo mooi dat Ali Dooren vroeg of we niet eens met hem naar een hondenshow wilden gaan. Op de Internationale Hondententoonstelling in Maastricht in 2007 werd hij direct als ‘uitmuntend’ beoordeeld. Hierop volgden nog veel goede showresultaten met als hoogtepunt de hondenshow van Genk in 2008 waarin hij BOB en CAC-CACIB behaalde. Na alle verplichte en niet verplichte gezondheidsonderzoeken besloten we Cartouche op de dekreuenlijst van de Vereniging de Drentse Patrijshond te zetten. Ook als dekreu stond Cartouche zijn mannetje met als resultaat vijf nestjes met 33 nakomelingen,  waarvan er zelfs een met het vliegtuig naar Rusland is gegaan.

Een andere nakomeling uit de inmiddels beruchte ‘Bende van Cartouche” gefokt door Jan en Simonne Faes is Lennaert. Na een moeilijke keuze uit de zes reutjes, want ze waren allemaal mooi en goed, hebben we Lennaert gekozen als onze tweede drent. Hij  treedt nu als dekreu in de voetsporen van zijn vader, die inmiddels met pensioen is.

Nakomelingen

Cartouche heeft 5 nesten geproduceerd. 3 in Nederland en 2 in België. Ook zijn nakomelingen worden zo goed mogelijk gevolgd! Alle nesten zijn gefokt met instemming van de Drenten verenigingen in Nederland en België en hebben al zijn kinderen een mooie stamboom! De nesten met Hera en Hadise hebben pups opgeleverd met een voor Drenten zeer lage verwantschap!

Lennaert en Hera zijn moeder staan toch maar netjes in dit rijtje!

Lennaert staat toch maar mooi in dit rijtje op de derde plaats, maar als eerste reu!

6 thoughts on “Cartouche

 1. Mooi gedaan Jeanny, nu weet ik ook waar Maral die vraatzucht ( alles wat ze vindt gaat erin en de composthoop omheining is ook al verstevigt) en die grote ego van” hopla hier ben ik” vandaan heeft. Maar lief boven alles, zoals pa Cartouche! Succes verder met de site en ook met zoon Lennaert.

 2. Hallo Jeanny
  Wat een leuke site… een wonder dat ik hier nog niet eerder echt op gekeken heb… “ken” je
  toch al een tijdje via de gezelligste fb club die ik ken bedenken.!!!!

  en dan al die inmiddels voor mij bekende namen die ik hier voorbij zie komen!!! Leuk.

  Ik ga je ook hier meer volgen en wens je alvast een voorspoedige zwangerschap toe en ben al benieuwd naar de puppy spam.

  Een warme groet en alvast warme kerstdagen en een gezond 2018 toegewenst
  Daag
  Cathy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *