De jongen in de lift……

download

Na het behalen van mijn MAVO diploma stroomde ik door naar de HAVO. Mijn klassenleraar was leraar Duits. Natuurlijk had ik als Limburger het vak Duits in mijn pakket want het spreken en lezen ging bijna net zo makkelijk als mijn moedertaal, maar het schrijven en vervoegen…….dat was toch andere koek, en daarom bleven de punten wat achter.  Maar deze enthousiaste en gedreven leraar opende een nieuwe wereld richting Duitse literatuur, en van “een vak voor het gemak” veranderde hij het in een wereld van verbazing over zoveel verborgen eenzaamheid, ellende maar ook schoonheid. Het was niet min wat hij ons voorschotelde, en hij hamerde het vast in onze hoofden….zodat ook wij het nooit meer zouden vergeten. Het waren vooral de “Kurzgeschichten” met beangstigde titels als “Nacht schlafen die Ratte doch”,  “Wanderer, kommst du nach Spa…” en de gedichten “Keine Sandkunst mehr” en “Todesfuge” .

Over een blogger kun je denken…Nederlands…makkelijk toch, maar dat is niet zo. Ook bij Nederlands struikelde ik vaak over de deetjes en de teetjes . Maar ook hier werd gelukkig de literatuur belangrijker dan alleen maar saai spellen. We kregen hele nieuwe, lekker ruikende Nederlandse boeken. Ook voor de leraar waren ze nieuw en hij moest zijn weg nog zoeken hoe ons hier iets uit te leren, en dan geen saaie teksten over korenvelden en boten op de Noordzee, maar rauwe werkelijkheid en hedendaagse problematiek, politiek, neutronenbommen en ….. seks en drugs.

In het fraaie boek stond een gedicht en dat moesten we lezen en verklaren. Ik las.. “Testament” …“Na 22 jaren in dit leven maak ik het……” Ik stak mijn vinger op! “Meneer dit is geen gedicht maar de tekst van een liedje…”  “Bustin… gewoon doorwerken, dit is een gedicht en hou je aan de opdracht…”  “Ja meneer….wat is de opdracht?”  “Verklaren wat er staat!”

IJverig en geconcentreerd stortte ik me op de analyse van “het gedicht” Ik schreef er met dikke letters boven! BOUDEWIJN DE GROOT en LENNAERT NIJGH en fantaseerde erop los waar dat liedje wel niet allemaal over ging en hield me niet aan de opdracht van zomaar simpel verklaren….

Ondertussen zat de leraar in een dun boekje te bladeren met dezelfde kleur als de werkboeken. Hij had er het “Het antwoordenboekje” bijgehaald want het was ook voor hem allemaal nieuw. Hij kwam naar me toe en schoof het boekje onder mijn neus en ik las wat ik al wist,  Tekst/Muziek: Lennaert Nijgh / Boudewijn de Groot!
Ik kon het wel waarderen dat hij me toch deelgenoot maakte van mijn gelijk.  De dag erna kon ik een mooie 8,6 ophalen.

De volgende uitdaging was een heel klein stukje tekst over een jongen die vast kwam te zitten in een lift. Daar moesten we zelf op doorborduren……….nou ik was helemaal los, vooral niet aan de opdracht houden, niets vragen aan andere hoe zij het zouden aanpakken, gewoon schrijven over een jongen van 17 jaar die in een lift zat opgesloten en nadacht over seks, drugs en Rock&Roll!

En toen werd ik ziek…….hartstikke geveld door de griep en ik vergat de jongen in de lift.  Na een week uitzieken hoorde ik dat de leraar mijn verhaal had voorgelezen in de klas en dat het over seks en drugs ging!!!…..en Rock&Roll, vulde ik aan. Nee!  Dat had hij weggelaten tijdens het voorlezen………maar ik heb hem vergeven dat hij nooit had gehoord over Boudewijn de Groot en Ian Dury.

En nu vele jaren later maak ook ik een “Testament” op over 22 jaren!
21 jaar en 11 maanden ben ik werkzaam bij INTRON en neem morgen voorgoed afscheid,… een mensenleven!

“Verder niets, er zijn alleen nog een paar dingen
die ik hou omdat geen mens er iets aan heeft.
Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen
die neem je mee zolang je verder leeft.”

Facebooktwitterlinkedinmail

3 thoughts on “De jongen in de lift……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *