Donker…

merel

De merels zijn op het moment druk bezig met het stelen van druiven. Ze vliegen af en aan en laten als dank vele strontjes achter. Miesje de poes wil dan wel orde op zaken stellen en de merels wegkijken maar door haar aanwezigheid wordt het alleen maar erger en schijten ze nog meer uit angst.

Als het richting december gaat en het vroeg donker wordt valt het me altijd op dat de merels zo tegen de schemering van die paniekgeluiden produceren. Ze gaan slapen met alarmkreten en ’s ochtend worden ze wakker met dezelfde “tjiek tjiek tjiek” geluiden. Toch zijn de gevaren niet groter dan in de lente en zomer als ze fanatiek hun broedsels moeten verdedigen tegen katten, kraaien en eksters! https://www.youtube.com/watch?v=JH3jqHv-6P4

Als kind wilde ik na school altijd buitenspelen en werd ik zo rond deze tijd vaak overvallen door de duisternis. Overal hoorde ik de paniekgeluiden van de merels die nog niet wilde slapen, maar ze moesten wel want vliegen in het donker kunnen ze niet en waren ze voor de poes! Ook ik moest rennen om voor het eten thuis te zijn en liep langs het keukenraam waar mijn moeder steevast aardappelen stond te schillen voor haar grote gezin. Als ik langsliep keek ze even naar me op. Ze vroeg nooit waar ik was  geweest, en of ik mijn huiswerk af had. Ze vertrouwde me gewoon!

En nu het steeds sneller donker wordt en de merels met veel misbaar laten weten dat ze geen afscheid willen nemen van de korte dag zou ik willen dat mijn moeder voor het keukenraam stond en even naar me opkeek!

P1020413 (1024x768) (1024x768)

Een merelparadijs!

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *