Grensgeval…

P1120218 (1024x768)

De Faesroedel heeft zich weer iets bijzonders laten invallen! We hebben al van alles meemaakt, zoals wandelen, terugkomdagen en nestkeuring. De honden vormen dan altijd “de aanleiding tot” en staan in het middelpunt van de belangstelling. Het zijn altijd gezellige gebeurtenissen en wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Dat zal zaterdag aanstaande tijdens de “winterwandeling” niet anders zijn, maar nu zit er ook een serieus geschiedkundig thema aan verbonden. Het gaat een wandeling worden in de Belgisch⇐|⇒ Nederlandse grensstreek tussen Hoogstraten en Baarle Hertog⇔Baarle Nassau.

Jan Faes zegt hier over “ We kwamen op dit idee door de herdenking 100 jaar Wereldoorlog I 1914-1918 en de reconstructie van de “dodendraad”, een elektrische draadversperring met een spanning van 2000 Volt om het door de Duitsers bezette België hermetisch af te scheiden van het neutrale en dus vrije Nederland. In Zondereigen een gehucht van Baarle Hertog, de omgeving waar wij de wandeling plannen heeft men een deel van “de draad” naar werkelijkheid terug geplaatst op de originele plaats, en ook staan er verschillende info borden naar het reilen en zeilen destijds in de buurt van de dodendraad

En hij vervolgt: “Ons opzet voor de wandeling met de honden is een wandeling langs de mooie dreven langs de grens (Grensdreef) via weiden en velden in de buurt van Wortel Kolonie. Nu gevangenis maar voorheen een landlopers kolonie of opvang van daklozen.

Ook is er een gids geregeld en die zal tijdens de wandeling het een en ander uitleggen. Qua lengte is deze wandeling goed te doen maar aangezien er veel te vertellen en te zien is zullen we toch een 2 uurtjes onderweg zijn.

dodendraad-fietsroute-kaart

Afwisselend wordt regelmatig de Nederlandse en Belgische grens overgestoken, maar als we “mot en boel” krijgen met de Belgen kunnen de Nederlanders toch de route lopen aan de Nederlandse zijde en de Belgen blijven dan maar lekker op hun “eige” kant…..en dit valt onder de categorie plagerijtjes want zover komt het nooit!

P1120259 (1024x768)

Af en toe pauze!

Na de wandeling staan er spek en eieren “all you can eat” op het menu en vast weten ze bij “Café in Holland” ook te tappen uit vaatjes met lekkere biertjes!

Het is altijd leuk om de familie van Lennaert terug te zien en dit jaar ook nog eens de pups uit het laatste nest. Deze zijn nog te jong om de hele route te lopen maar de kennismaking met de grote familie past goed in hun nu, zo belangrijke socialisatie fase.

Zo komen wij met onze  “drentsche patrijshonden ” op plekken waar je normaal niet zo snel komt en straks hebben we ook nog stof om over na te denken…….. http://www.dodendraad.org/

P1120286 (1024x768)

Zo modderig kan het zijn!

P1120263 (1024x768)

Hondjes onder elkaar!

 

Facebooktwitterlinkedinmail

One thought on “Grensgeval…

  1. Modderig zal deze wandeling niet zijn. Dit in tegenstelling tot wat we eerst van plan waren, namelijk van Zondereigen naar café In Holland. Daar zijn de veldwegen door de januariregen en de tractoren herschapen in modderbaden met (te) diepe sporen. Nu met versie 2 is het een heel mooie wandeling langs mooie dreven, bos, heide, vennen , weiden en akkers. Te mooi om thuis te blijven zitten. En Jos van het café is verwittigd, hij heeft genoeg spek en eieren in huis om twee zulke bendes eten te geven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *