Heiligdomsvaart…

Ook ik was ooit gastschrijfster, en dan bij Karin Prince. Eén van mijn bijdrage ging in 2013 over de “Heiligdomsvaart” in Susteren. Op het moment zijn de passiespelen en de reliekenstoet weer verleden tijd en moet er weer 7 jaar gewacht worden: http://www.heiligdomsvaart.nl/

28 april 2013 plaatste Karin het volgende stukje door mij geschreven:

Wij wonen met ons Drenten roedel in het ”Land van Swentibold”. Gekscherend heb ik al eens gezegd dat als we een kennel beginnen en we moeten een naam kiezen, dan wordt het “Kennel van het Land van Swentibold” Het is een streek helemaal ingeklemd tussen België en Duitsland. Hemelsbreed is het maar 5 kilometer van België naar Duitsland. Andere benamingen zijn “De groene Taille” en “Nederland op zijn smalst”.

De naam is afkomstig van  Koning Swentibold. Dit was een heidense  Belgische koning die zich tot het Christendom bekeerde en respectievelijk in Aldeneik, Maaseik en Susteren kerken en kloosters liet bouwen. Nu nog worden om de 7 jaren in Susteren de Heiligdomsspelen en Heiligdomsvaart gehouden en komt er allerlei geestelijk hoog bezoek. Zelf heb ik met mijn trouwe ros en eerste grote liefde, SirRocco, een afgekeurde gallopper, ook mogen deelnemen aan deze stoet. Ze waren op zoek naar ruiters met rustige paarden. Ruiter was ik wel, maar rustig was SirRocco niet. Ik moest Gerlindes of Herlindes voorstellen, één van de dochter van King Swentibold die later non werd in Maaseik. Nou die rol was wel aan mij besteed. Ik had een musketierspak aan met een punthoed met sluier. Ik vloog van links naar rechts door de stoet en mijn sluier bleef in de bomen hangen. De meegedragen relikwieën konden nog net op tijd in veiligheid gebracht worden en de toeschouwers deinsde terug als ik met mijn renpaard verscheen. Na 3 uur zwoegen en constant mijn paard terughoudend eindelijk in volle bevrijdende galop naar huis langs de Maas. Wandelaars keken wel erg verbaasd naar deze musketier met punthoed!  Ze hebben me nooit meer gevraagd voor de stoet. Daar snap ik nou niks van. Ik heb me toch heel devoot gedragen!

Dus rijden jullie deze zomer naar het zuiden, en je ziet afslag Roosteren, Maaseik dan ben je in “Het land van Swentibold”.

 

56246-904c1d0e26b26ba911407d05f538d14b[1]

 

Facebooktwitterlinkedinmail

2 thoughts on “Heiligdomsvaart…

  1. Jeanny, de would be Jeanne d’Arc van Roosteren…wat moet ik me daar van voorstellen ? Een blonde Limburgse op een race paard in een musketierspak… tot daar toe OK, Maar die punthoed/muts past niet bij het beeld van de maagd van Orléans. Als je wil weten hoe ze aan haar eind kwam zou ik maar oppassen als je nog eens met stekskes* speelt.
    *lucifers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *