Het regent….en 20 jaar geleden deel 1!

Het regent!

Het heeft vandaag hier overal verschrikkelijk hard geregend. Met het oog op onze geplande activiteit komende zaterdag ben ik hier niet zo blij mee.
Vorig jaar heb ik voor een bevriend blog een feuilleton geschreven in drie delen over de gevolgen van de zware regenval in 1993. Het kan geen kwaad dit binnen mijn eigen blog nog eens te herhalen!

Deel  1

Ik heb al eens vrolijk verteld over het mooie Land van Swentibold, het land waar ik woon en als je er met Google Earth naar kijkt de Belgen de Duitsers de hand kunnen schudden, zo smal.  Op zondag kun je In Maaseik naar de kerk om 10.00 uur en vervolgens kun je om 12.00 uur het lof volgen in Schalbruch.  En dan niet met de auto of fiets, nee gewoon lopend, zo smal. Maar dit mooie stukje Nederland heeft ook een “duistere kant” en daar gaat mijn volgende bijdrage over……

Er bestaat een oude Roostere uitspraak. “ In Roosteren is de Maas de baas” Als kind vond ik dat overdreven, ik hield van de Maas. In de zomer waadde we tot halverwege en vochten verbalen oorlogen uit met Belgische kinderen, en altijd was er wel iemand die gezien had dat de kinderen van “Ben van de Garaasch” weer in de Maas hadden gezwommen en kregen we straf en mocht ik 6 weken geen paard rijden!  De Maas was gewoon een rustige regenrivier  die door de vele kronkels niet bevaarbaar was en had men in de jaren 30tig het Julianakanaal gegraven van Maastricht naar Maasbracht voor de scheepsvaart. In de winter steeg altijd het waterpeil en dit was alleen maar spannend en er kon niets gebeuren want de Maas deed al jaren hetzelfde, nl stijgen en weer droogvallen tot in 1993……..

December 1993 was een erg natte maand, het weer was lauw en het regende en regende. Voor mijn werk moest ik in Utrecht zijn en toen ik met de trein terugkwam en diverse grote rivieren overstak viel me op dat er toch wel erg veel water Nederland binnenstroomde en de glanzende plassen overal steeds groter werden. Thuis aangekomen, inmiddels in Susteren,  dan toch maar eens met mijn ouders gebeld want zij woonde 50 meter van de Maas vandaan, en dan in een meander en hebben zij aan 3 kanten de Maas en 500 meter verderop in hun rug het Julianakanaal. Volgens mijn moeder was er niets aan de hand, ja de Maas was hoog, maar dat waren ze gewend en, of ik met kerst kwam eten en wat kon er nog gebeuren?

Die nacht gebeurde er heel  veel. De Maas kon het water niet meer afvoeren en besloot het ooit afgegeven recht van rechtdoor te stromen terug te nemen. De mensen werden verrast in hun slaap en toen was het al te laat. Het hele dorp liep onder en ook andere grensdorpen hadden het zwaar te verduren. Mijn ouders zaten als ratten in de val. Ze konden geen kant meer op.  Eigenlijk wilde ze ook niet weg  aangezien ze een huis en een garage bedrijf te verdedigen hadden. Nu waren het toen toch al mensjes in de 60 met een breekbare gezondheid en was er ook nog een aan de rolstoel gekluisterde broer in huis, dus ik nam geen genoegen met hun” nee”, en regelde via de brandweer dat ze alsnog geëvacueerd moesten worden.

Maas 1993 (8)

Aan 3 kanten de Maas!

Het leger en brandweer uit het hele land was uitgerukt om overal in de Limburgse maasdorpen de mensen en vee te evacueren.  Roosteren is normaal alleen maar te  bereiken via de Maasbrug over Maaseik en de brug over het Juliana kanaal. De mensen konden geen kant op en konden alleen nog maar met shovels en tractors uit hun huizen worden gehaald. Zo ook mijn ouders. Uren lang wachten we in een sporthal op hen maar bij elke lading , natte, verkleumde en verdwaasde mensen waren ze niet bij. Er werd omgeroepen dat er nog een laatste legerwagen was gearriveerd met de laatste “geredde inwoners” uit Roosteren.  En ja, gelukkig, daar waren ze! Ze zagen eruit alsof ze een dagje waren gaan vissen. Pap helemaal in vis/jacht stijl en Mam, tja als Mam. Om te voorkomen dat haar sokken en schoenen nat zouden worden had ze die maar uit gedaan en stond ze daar hartje winter met de slippertjes aan………

IMG_0001

De Kempstraat! Het gele huis is van mijn ouders!

 

IMG_0004

Vanuit het raam bij de buren!

Jeanny

Deel 2

Deel 3

Facebooktwitterlinkedinmail

4 thoughts on “Het regent….en 20 jaar geleden deel 1!

  1. Jeanny , telkens ik je verhaal en relaas van 1993 lees en voor ogen zie voel ik de bezorgdheid van jullie mee , het moeten verschrikkelijke wachturen geweest zijn , gelukkig is er voor jullie alles nog goed afgelopen al weet ik niet echt of er ook slachtoffers waren
    zullen we voor alle zekerheid maar laarzen voorzien voor zaterdag
    we duimen voor de zon
    Gorky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *