Jeugdsentiment…

Medhi

Heel lang geleden was ik helemaal weg van de serie “Belle et Sebastien”. Midden jaren 60tig is die serie, bestaande uit 13 delen zondagsmiddag uitgezonden en herinner ik me nog de zwart-wit beelden, de mooie muziek, de grote witte hond Belle en het eenzame jongetje Sebastiaan! Het was een Franse serie die dan wel werd ondertiteld, maar ik kon nog niet eens lezen….en toch…..elke klank, elke lettergreep, elke beweging, elke muzieknoot en elk beeld zat helemaal vast verweven in mijn hersenen. Jaren lang wachtte ik op herhalingen en hoopte dat de Franse Belg mijn redding zou zijn en ploos elke week de tv programmering na in de hoop de verlossende aankondiging te zien, maar helaas!

Vele jaren gingen voorbij totdat het World Wide Web zich ging vullen, maar de Franse moesten nog een taalbarrière overwinnen en kwamen wat langzamer op gang met spuien van allerlei informatie via het WWW, dan de Angelsaksische landen.
Nu weten we niet beter, en halen we hele wereld en nog meer, met onze vingers en toetsenbord naar boven, maar de eerste jaren tikte ik vaak vergeefs de woorden Sebastian, Sebastiaan of Sebastien in.

En ploep opeens was het er en zat ik hele avonden alle beschikbare filmfragmenten, foto’s en muziek te herleven. Telkensweer had ik het muziekje getokkeld op een gitaar en was ik tevreden te merken dat ik maar een paar noten de fout in ging, dat wil zeggen ik ging omhoog en het moest juist omlaag en klonk het origineel nog zieliger, dan in mijn gedachten. Zelfs de lichaamstaal van Sebastien was ik niet vergeten, hij kon altijd zo verongelijkt zijn schouders ophalen, en nu nog als iemand dat doet valt het mij direct op!

https://www.youtube.com/watch?v=d3q0vE0C9ig

In 2012, bijna 50 jaar later is het verhaal opnieuw verfilmd en zit ik weer te wachten totdat de film de Nederlandse bioscopen aan doet, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren en moet ik wachten op de DVD versie. De trailer is veelbelovend en ze hebben zelfs de muziek weer hergebruikt, want wat goed is moet je niet vervangen.

https://www.youtube.com/watch?v=BkeEHJQP5Os

belle-et-sebastien-18-12-2013-33-g

Weer zullen kinderen in de ban raken van de brutale, vrijgevochten Sebastiaan en de grote witte, ruige Belle en het gevoel van onvoorwaardelijke liefde!

 

 

 

Ook nu lopen ze overal rond, de jongetjes, de meisjes, de Sebastiaantjes en dat levert altijd mooie plaatjes op!

Christian et Cartouche

Christian et Cartouche

Laurens et Lobke et Maral

Laurens et Lobke et Maral

SONY DSC

Lina et Maral Jee

Facebooktwitterlinkedinmail

3 thoughts on “Jeugdsentiment…

  1. Heel herkenbaar; leuke serie en een mooi melancholisch muziekje.
    (Die foto van Christian deed mij inderdaad ook denken aan Sebastian. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *