Kritische noot

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik train met mijn honden voor officiële jachtproeven. Ik doe het graag, ze hebben zeker talent en is het altijd puur genieten voor de honden en zeker voor mij. Dit weekend heb ik me ingeschreven voor een proef. Lennaert was dit keer de uitverkorenen en ik verheugde me enorm op de proeven maar ook de mensen die ik zou ontmoeten en wederzien.

Het weer en de voorspellingen gooien echter wat mij betreft roet in het eten en heb dus besloten me terug te trekken. Eerst heb ik nog netjes gewacht en gehoopt dat het hele gebeuren zou worden geannuleerd en mogelijk verplaatst maar toen ik woensdagavond een mail kreeg met de mededeling dat het vervroegd zou worden en wat tips over water en schaduw, heb ik besloten me terug te trekken. Er was zeker overleg geweest tussen alle betrokken partijen die nodig zijn om zoiets als een jachtproef te organiseren….maar toch is men niet tot het besluit gekomen de boel te annuleren.

Via de social media en verschillende groepen zijn er natuurlijk voor en tegenstanders maar het opvallende is dat er maar weinig reacties zijn van personen die duidelijk aan geven dat ze hun hond in omstandigheden van de voorspelde 37 graden niet willen voorjagen…..Er wordt wel gesteld dat het onzin is dat men zich terugtrekt en het spektakel zeker door moet gaan.

En ergens raak ik het spoor bijster wat betreft wat is verantwoord en wat is niet meer verantwoord. Voor mezelf is dat wel duidelijk. Ik ben echt niet iemand die snel opgeeft, of een watje, en echt wel in staat een beslissing te nemen wat betreft mijn doen en laten en de veiligheid voor mijn roedel en alles in mijn kringetje. Maar waarom neemt er niemand die de status en de zeggenschap heeft het besluit voor alle mensen en honden? …”jongens het gaat niet door!” Wijselijk houdt men de mond want de “show must go on”! Welke show? Een show van protocollen, richtlijnen en regels? Waarom zou ik daar mijn hond en mezelf voor in een risicovolle situatie brengen? Het is immers niet mijn show!

Dagelijks zien we de berichten over oververhitting, slaan we stoere taal uit als we berichten lezen over honden in auto’s. Worden onpasselijk als we iemand zien fietsen met een hond. Vallen mensen aan waar wij van vinden dat die niet verantwoord bezig zijn met dieren…en nu? Op een paar uitzonderingen na de grote zwijgende massa….en laat maar gebeuren!

Het zal zeker gebeuren en doorgaan en krijgen straks natuurlijk de thuisblijvers ongelijk, want “zie je wel het was best te doen” en dat zal er nog eens extra ingewreven worden. Maar ik blijf wel thuis, gooi alle ramen en deuren in de ochtend open en na 9.00 uur hermetisch alles geblindeerd en op slot. Verdiep me nog eens in het Nationaal Hitteplan om te lezen dat er echt wel risico’s zijn voor mens en dier en verbaas me weer over het feit dat de starheid, de regeltjes en protocollen belangrijker zijn dan welzijn!

Facebooktwitterlinkedinmail

5 thoughts on “Kritische noot

 1. Zo is dat Jeanny.
  Doe gewoon waar jij je goed bij voelt.
  Mensen piepen wel anders moest er toch iets mislopen (die kans is meestal klein) maar ze bestaat.
  Ik zou ook niet gaan , in de natuur steken de dieren zich ook weg met deze temperaturen , waarom dan je beste trouwste vriend laten afzien en laten rennen in deze hitte?
  Als jij dit niet wil voor je honden/maatjes is dat jou zaak en je honden zullen je best wel dankbaar zijn , nog genoeg jachtproeven die zullen volgen.

 2. Helemaal goed Jeanny. Het is een kwestie van keuzes maken. Ik denk dat de reden van het doorgaan van proeven ook veelal met geld te maken heeft. Er hebben veel mensen afgezegd heb ik begrepen, natuurlijk blijft het inschrijfgeld dan in bezit van de Vereniging. Door de vele afzeggingen kunnen ze het hele programma in de ochtenduren afronden. Hier toch met één hondje deelname maar wel met de kanttekening dat het welzijn van de hond voorop staat. Wordt het te warm dan direct stoppen. Ook ter plekke kun je natuurlijk het besluit nemen om niet te starten of te stoppen. In dat geval wel even gezellig met elkaar bijpraten. In alle gevallen staat natuurlijk het welzijn van je hond én jezelf op de eerste plaats.

 3. Helemaal mee eens, Jeanny, in mijn ogen totaal onverantwoord, maar ja the show must go on…. goed dat je zo bewust voor je zelf en je hond kiest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *