Gastschrijver Hans Noblesse ligt in de lappenmand maar toch ontving ik onderstaand bijdrage van hem! Zijn herstel zal nog enkele maanden in beslag nemen en wens ik hem veel beterschap!
Maasbrug Roosteren Maaseik
Deel 1
Hans Noblesse
Wie is er niet overheen geweest? Als (oud) inwoner van Roosteren hebben de brug, de Maas en de omgeving een speciale betekenis voor mij. Als ‘jonk mènke’ ben ik vele malen de brug over gefietst naar school (Sint- Jansberg), of om shag en sigaretten halen voor de pap. Op “de Rug” heb ik vaak gespeeld en hutten gebouwd. Op latere leeftijd ging ik regelmatig naar een van de vele cafés of terrassen in Maaseik, zoals Collet en de De Beurs. Net zoals mijn opa’s, want die gingen ook al biljarten of een pintje pakken bij De Beurs.
In de loop der jaren is er “in mijn tijd” veel veranderd rondom de brug, zowel aan Nederlandse als aan de Belgische kant. Aan de Nederlandse kant is jarenlang een horecagelegenheid geweest die goed werd bezocht door Nederlandse en Belgische klanten. De laatste jaren ligt het pand er verpauperd bij en zou het goed zijn als hier bijvoorbeeld een fietscafé, restaurant of eventueel een (grensmaas) museum gevestigd zou zijn. Bovendien lag er aan de kant van Roosteren een douanekantoor, waar later een winkel was gevestigd en nog later een zaak van lichte zeden.
Ook aan de kant van Maaseik is er veel veranderd. Aangezien er steeds meer verkeer kwam, is de huidige randweg aangelegd met stoplichten en er werd een nieuw douanekantoor gebouwd. Zowel het douanekantoor als het kruispunt zijn inmiddels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een “ovonde”. Uiteindelijk hebben diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog plaats moeten maken voor de vernieuwingen.
De eerste overgang door middel van een pontonbrug was er al in 1672, in de tijd van Lodewijk XIV, met aan de kant van Roosteren een versterkt bruggenhoofd waaraan de plaats Schansberg nog steeds haar naam te danken heeft.
Later werd de verbinding door “Het Grootveer” verzorgd, het veer bood plaats aan meer dan 100 personen en ca. 3 voertuigen met paarden. Bij Aldeneik en Heppeneert waren er ook kleinere veren.
In 1877 hebben enkele hoogwaardigheidsbekleders uit Roosteren en Maaseik de omliggende gemeenten bezocht. Zij hebben toen een petitie ondertekend voor de noodzaak van een brug en deze is verstuurd naar Provinciale staten in Maastricht.
In 1888 is gestart met de bouw van de eerste brug door firma John Cockerill cet C van Ceraing die de brug heeft gebouwd voor 332.975 frank. De brug is geopend op 29 juni 1889.
Dankzij de brug ontwikkelde zich rond 1900 een niet onbelangrijke invoer van Hollands vee naar België. In Roosteren waren er koeweiden en in Maaseik werd in 1899 gestart met de bouw van quarantainestallen waarin de ingevoerde koeien een bepaalde tijd moesten verblijven, alvorens verder vervoerd te worden. Enkele cijfers: in 1902 waren er 4691 melkkoeien en in 1906 maar liefst 6403.
Morgen deel 2!
Leuk en informatief stukje, Hans!
Mooi verslag welk ik als (oud)Maaseikenaar met plezier gelezen heb.De bouw van de eerste brug begon echter in 1887 (waarvan ik een foto bezit, foto 08-12-1887)
Dit is zo mooi om te lezen en te weten. Dank u wel. Van een Maaseikenaar die nu in Echt-Pey woont.
Met vriendelijke groeten
Jeanneke Datema-Vanfloorop