Mea maxima culpa

Josephine van Dijk, een van mijn gastschrijvers schrijft regelmatig stukjes die links en rechts verschijnen in digitale tijdschriften. Ze is wat voorzichtig met maatschappij kritische noten en houdt niet van ongefundeerde brutalen commentaren maar via dit blog is er weinig gevaar…..dit gaat immers over brave honden 😉 !

MEA MAXIMA CULPA??? 🤔

Als het Nederland van de moderne tijd (20 ste en 21 ste eeuw) een mens zou zijn, dan zou het een veelal aardig, empathisch, verantwoordelijk, naïef en beetje onnozel persoon zijn. Een beetje betweterig type die af en toe zijn eigen dierbaren verwaarloosd in zijn ijver de héle wereld te redden. 
Altijd bereid om anderen uit de penarie te helpen (getuige o.a. de talloze goed bedoelde acties die op touw worden gezet om het leed waar ook ter wereld te lenigen) en behept met een (onterecht) eeuwenlang ingeëtst schuldgevoel.

Dat laatste ten gevolge van in het verre verleden door Nederlanders begane wandaden en eeuwenlange strenge godsdienstige opvattingen: “Mea culpa, mea maxima culpa” (“Door mijn schuld, door mijn grote schuld”) waardoor het gedwee en vrijwillig zijn “hoofd op het hakblok” legt bij problemen en calamiteiten overal ter wereld; of die nou zijn ontstaan door natuurrampen of slecht milieubeleid van andere landen of veroorzaakt door de wandaden van terroristen en/of dictators. Een ideale voedingsbodem dus voor partijen die op zoek zijn naar een “scapegoat”.

Het is “Den Mensch” nl. eigen om als hem onheil overkomt een zondebok te zoeken die hij de schuld kan geven en waarop hij zijn gevoelens van frustratie kan projecteren. Een psychopaat lacht je recht in je gezicht uit als je deze (al dan niet ten onrechte) de schuld in de schoenen wilt schuiven of een appèl doet aan diens verantwoordelijkheidsgevoel. Zo niet het aardige empathische Nederland. Tegenwoordig krijgt Nederland dan ook overal de schuld van en wordt overal verantwoordelijk voor gesteld.
Mensen die slachtoffer van een natuurramp zijn geworden kunnen in feite niemand de schuld geven. Ja, een of andere Godheid maar dat lucht niet op want die trekt zich daar niets van aan.
De schade en het leed die orkanen onlangs hebben aangericht is vreselijk. Een natuurramp waarbij geen zondebok kan worden aangewezen.

Of wacht even… Wij Nederlanders schijnen schuldig te zijn aan consequenties in de vorm van plunderingen die de plaatselijke bevolking onder de eigen getroffen bevolking heeft aangericht (die niet benoemd mogen worden en volgens sommige berichten schromelijk worden overdreven of zelfs worden goedgepraat).

De Nederlandse mariniers worden er nu van beschuldigd dat zij niet hebben ingegrepen bij die niet-bestaande plunderingen…. (?) 😟 

Josephine van Dijk, 18-9-2017

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *