Merel

De ene merel is de andere niet!

De vogels beginnen zich in de ochtend al te roeren, en zo ook de merel. Maar dit is een nieuwe merel, deze is totaal anders dan wat ik gewend ben.

Vorig jaar zijn vele merels besmet geraakt met een virus en massaal gestorven. Zo ook in mijn tuin…niet dat ik direct merkte dat “mijn huismerel” er niet meer was want merels vallen wel eens ten prooi aan de katten, vliegen tegen een raam of worden verdreven door een sterkere soortgenoot. Maar het bleef opvallend rustig onder het afdak waar de druiven hingen en bleven de druiven dus ook erg lang hangen omdat er geen reden was ze weg te halen en niet alles onder gescheten werd. De huismerel was verdwenen uit mijn tuin. En als je er op gaat letten dan ga je hem ook echt missen. Hij was al wat ouder want hij zag er niet meer zo gladjes uit. Bang was hij niet en als er ergens gespit werd moest je oppassen dat hij niet onder de steekschop zat. Ik verdacht hem van veelwijverij want er waren meerdere nesten met vrouwtjes in de tuin en toch maar dat ene iets wat klein uitgevallen luidruchtige verfomfaaide mannetje. Hij had een mooi herkenbare zang. Die zang heeft hij geleerd van zijn voorganger en die ook weer van zijn voorganger. En zo ben ik opgegroeid met het specifieke ochtendlied van merels die elkaar wel verdrongen uit het biotoop maar wel het zelfde lied zongen.

En nu sinds drie weken is er dus een nieuwe merel. Hij is groter, zwarter en zit goed en glad in de veren. Zijn lied is het lied van een merel, maar zo totaal anders. En doordat zijn lied zo anders is betekent het dat alle merels die hem voorgingen ook allemaal merels zijn geweest geboren hier in de buurt, elkaars zang hebben gehoord en overgenomen en dat tientallen jaren lang…de symfonie van de Kempstraat, een symfonie voor het leven….maar aan alles komt een einde, zelfs aan het vertrouwde lied van een huismerel!

Snuf snuf…zitten hier nog merels?

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *