Nestkeuring: CartoucheXHera

IMG_3476 (533x800)

Lando en Nico!

Na een “hondsweekend” valt er natuurlijk veel te vertellen, en dan wel over het L-nest. Van het nest van 12 waren er 7 aanwezig, de reuen Lando, Lennaert en Loek, en de teven Libre, Lana, Lobke en Lucy. Ze werden onderworpen aan een grondige inspectie en scoorde allemaal Zeer Goed Of Uitmuntend! Ook Cartouche en Hera als ouderdieren werden herkeurd, en Cartouche onze ouwe witte reus behaalde een mooie Uitmuntend! In dat jonge honden geweld wordt hij wel eens naar de achtergrond gedrukt, maar het is zijn nest en een keuring is voor fokkers toch heel belangrijk om te kijken naar welke kanten het genenspul is opgevlogen. De keurmeester wist te melden dat als je binnen een nest zoveel U’s en ZG behaald het wel een goeie combinatie moet zijn en daar is de fokker dan mee verguld, maar wij met Cartouche natuurlijk ook.

Wel vond de keurmeester het nest “te wit” vanuit zijn optiek en hij noemde het zelfs “mijn voorkeur” Tja!, ik zie zelf ook wel dat de drenten in België over het algemeen wat bruiner zijn en dan wordt er altijd de discussie gevoerd wat wel of niet mooier is en wat wel of niet mensen willen zien. En daar vliegen we dus met z’n allen uit de bocht, want het gaat er bij een hondenkeuring niet om wat je “graag ziet”, of “mijn voorkeur”, maar het gaat over de rasstandaard!  Het L-nest zou in Nederland nooit als “te wit” zijn bestempeld! Niet dat ik hier teleurgesteld over ben, helemaal niet, want ik heb genoeg andere Drenten gezien om daar zelf over te kunnen oordelen, maar ik vond het wel jammer dat net op dat moment er zo de nadruk op werd gelegd. Maar ieder zijn deel en mening, en dat respecteer ik!

Binnen het nest zitten al 2 dekreuen, die zowel in België en Nederland op de lijst staan, en daar zal snel één derde bijkomen. Het L-nest is tot in Amerika bekend en gaat daar door het leven als “The famous L-Litter”. Dat komt natuurlijk ook door de verschillende blogs en de Facebookactiviteiten rondom het wel en wee van de “pups” en hun aanhang, en natuurlijk de lijnen waaruit ze voortkomen. Gisteren waren van de moederhonden 4 generaties aanwezig en dat is zeker uniek en heel leerzaam om te zien.

Chris en ik zijn zeer tevreden huiswaarts gekeerd met onze “Wild Wild White boys” die nu alweer hun plicht als zorgzame erfhond vervullen. Nee, op een drent raak je nooit uitgekeken en nooit over uitgediscussieerd, want is het nu een brave hofhond, een gepassioneerde jager, een showhond zonder krullen, een hond om mee te fokken, een hond die voor je werkt, een hond om mee te scoren, een hond om te zoenen, wel of niet met veel oorhaar, een hond die nooit in bad hoeft, een hond die jaagt onder het geweer, een hond die stinkt, een hond met denkvermogen, een hond met een eigen willetje, een hond met een grote familie, een hond die naar je ogen kijkt???? Onze honden hebben het allemaal en zo ook de andere LLtjes, en dat is wat telt!

In oktober is het nest van “de Witjes” uit Zevenaar aan de beurt…..what’s in a name!!

Jeanny

IMG_3540 (538x800)

Lana en Eva. 2 beauty’s!

IMG_3548 (800x541)

Jan draaft mooi!

IMG_3566 (800x550)

Cartouche en Chris weten nog hoe het moet!

IMG_3511 (800x578)

Lando en Hilde, altijd vol concentratie!

IMG_3502 (800x603)

Verhip!! Ik draag schutkleuren!

IMG_3515 (800x572)

Loek en Bert, altijd rustig!

IMG_3520 (590x800)

Sierlijke Karine en Libre!

IMG_3523 (533x800)

Lobke en Jan. Wat!!?!! zijn jullie de verjaardag van mijn grote vriend Siebe vergeten?

Facebooktwitterlinkedinmail

6 thoughts on “Nestkeuring: CartoucheXHera

  1. Very nice! Congratulations! The “too much white” I don’t understand. The Drent is a white dog with brown plates. As long as he/she has the required brown on the head and tail, then I fail to see why it further matters. Silly to judge based on that!

    • 🙂 Brooke’s first nest was very white – a couple of the pups were like Cartouche with just one spot on the body. I still found them very beautiful. But I also find pups like Saku beautiful with the more brown. Oh well – at least the nest got an excellent report!

  2. Prachtig resultaat en uitmuntend(:-D) beschreven! Vreemd die discussie over(te) wit…je zou van een keurmeester toch(mogen) verwachten dat de rasstandaard wordt aangehouden en persoonlijke voorkeur de ijskast in gaat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *