Noodkreet..

Vandaag een noodkreet uit het Belgische Vosselaar, maar dan wel met een positieve boodschap!. Wat het extra leuk maakt is dat Lennaert op verschillende foto’s als “ieniemienie mutje” te zien is!

Help ! ! !

Sinds wij begonnen zijn met het project “Fokken zonder gokken” en het ras specifieke onderzoek naar een test om epilepsie bij Drentsche Patrijshonden op te sporen, krijgen wij vele aanvragen (te veel) voor een pup uit een volgend nestje van Hera.  http://www.fokkenzondergokken.com/

Doordat de dekking van Hera juist na nieuwjaar niet gelukt is, stapelen de aanvragen voor een pup zich in die mate op dat het onmogelijk is voor Hera om zoveel pups op de wereld te zetten. Nu heeft onze Hera al wel een reputatie van grote nesten te produceren maar wij moeten haar ook ontzien. Het is hier bij ons ook geen puppyfabriek maar we verkiezen verantwoord fokken van mooie gezonde Drentenpuppy’s.

Daarom dit “HELP” bericht. Zelf kunnen wij al deze mensen niet verder helpen, dus we moeten hen doorverwijzen naar andere fokkers en daar knelt nu juist het schoentje ! Wij willen deze mensen die ons hun vertrouwen schenken ook maar enkel doorverwijzen naar fokkers die de ouderdieren van de nestjes op dezelfde wijze laten testen net als wij dat zelf doen.

Daarom, als er fokkers van Drentsche Patrijshonden zijn die reu en teef van hun nestjes laten testen op heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), schouderdysplasie (SD), PRA (Progressieve Retina Atrofie) een oogziekte die zelden voorkomt maar tot blindheid kan leiden, en von Willebrand disease (vWd) een bloedziekte die met bloedstolling te maken heeft, laten testen mogen zich melden bij ons. Zij krijgen van ons de adressen doorgespeeld van kandidaat eigenaars voor een pup of wij spelen hun adressen door naar de potentiële klanten.

Als die fokkers hun nestjes dan ook nog eens laten geboren worden en laten opgroeien in de huiskamer waar de pups ook nog eens goed gesocialiseerd worden, zitten deze fokkers op dezelfde lijn met onze fokmethode. Zo kunnen wij de kandidaat pupkopers met een gerust gemoed doorsturen naar bevriende fokkers die zich ook bewust zijn dat enkel testen van de ouderdieren de grootste kans bied op gezonde pups. Dat dit ook de grootst mogelijke garantie bied dat de pups zo veel als mogelijk is, vrij zijn van vererfbare ziektes.

Wij staan open voor de reacties van de fokkers maar vragen wel bewijzen dat de beide ouderdieren wel degelijk getest zijn. Het is niet nodig dat alle dieren waar mee gefokt word vrij zijn van vererfbare ziektes. Zo kan bvb een reu die “drager” is van von Willebrand disease, perfect gekoppeld worden aan een teefje die “vrij” is van vWd. Geen van de pups uit zo’n combinatie gaat de ziekte ontwikkelen en op die wijze kunnen we de genenpoel van het ras ten volle benutten, en op termijn de ziekte terugdringen. En daar dienen de testen dus voor. Een test op vWd (type 1, de meest voorkomende) kost bij de van Haeringen labo’s in Wageningen (NL) en Malle (B) 39,50 euro. Deze test dient maar éénmaal uitgevoerd te worden per dier. Zelfs pups van acht weken kunnen getest worden. Dit speciaal wanneer de intentie er is van met deze pup later te gaan fokken !

Wat HD, ED, SD betreft zijn de Belgische fokkers in het voordeel. Zij krijgen bij de KMSH een goedkopere prijs wanneer zij HD, SD en ED samen laten beoordelen ipv afzonderlijke testen. Voor PRA zijn de Nederlanders dan weer in het voordeel, zij kunnen hun ouderdieren laten testen tijdens de fokdagen van de vereniging.

Hopelijk heeft deze oproep succes, wij kijken er alvast naar uit !

Belle & co (Jan Faes)

 

Facebooktwitterlinkedinmail

3 thoughts on “Noodkreet..

  1. Hoi jeanny,
    Vanwege de gene poel, ben ik met mr maran aan het onderzoeken of hij als dekreu geschikt is. De da zag geen gebit afwijking. Volgende wmaand een röntgenfoto van zijn gebit.hd ed enz. In maart wordt hij op pra getest. Als je interesse hebt, , kanik je op de hoogte houden.

    Groetjes Anita

  2. Jullie zijn heel goed bezig. Mag iedere willekeurige vereniging een voorbeeld aan hebben. Hoop dat andere verenigingen ook eens goed nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *