Omdenken..

aba88937cb22baf90fff5eeea8ab9adf_400x400

Het is wat onrustig in onze vertrouwde drenten-wereld! Er lopen verschillende initiatieven van welwillende liefhebbers om op de een of andere manier grip te krijgen op het DNA van de Drentsche patrijshond en dan met name op het identificeren van erfelijke ziektes.

Ieder levend wezen krijgt te maken met erfelijke ziektes dus dat is niet uniek voor de Patrijshond. Wat ook niet uniek is is dat men met DNA-onderzoek een mooi ras wil behouden voor de toekomst. En toch ontstaat er onrust en verdeeldheid. Die verdeeldheid hoeft geen probleem te zijn, want de doelen en motieven zijn goed en… “zonder wrijving geen glans”.

Het nut en de noodzaak van DNA-onderzoek valt al niet meer te ontkennen. Er gebeurt zoveel op dit gebied! Over de hele wereld roepen rasverenigingen hun leden op om toch maar bloed af te staan zodat wetenschappers hiermee aan de slag kunnen. Het onbekende veroorzaakt dan toch angst… maar waarom? Keuzes gemaakt in het verleden kunnen niet worden terug gedraaid dus heeft het ook geen zin om daar bij stil te blijven staan. Onze werkgroep  “Fokken zonder gokken” wil niemand de zwarte piet toespelen. Nee een goed fokbeleid maak je samen! We willen wel de mensen ervan overtuigen dat we de toekomst van de drent echt zelf in de hand hebben.

Vergelijk het met de opkomst van het mobieltje. Altijd een telefoon bij de hand?… Ja dat was wel makkelijk en ook wel nuttig. Maar de technische ontwikkelingen stonden niet stil….. we vonden het maar lastig dat we moesten gaan nadenken over providers, geheugen, online bankieren, beveiliging enzovoort. We wilde toch alleen maar bellen…!!!

De hele technische vooruitgang werd gepropt in een klein apparaatje en wat blijkt… gemak dient de mens… alle argumenten “tegen” zijn niet meer van deze tijd en we kunnen niet meer zonder.

Zo moeten we ook het DNA-onderzoek zien.
Het vergt wat omdenken, we moeten ergens beginnen… maar straks kunnen we niet meer zonder!

Jeanny

11753698_493808260778458_4526363849809822679_n

Van Springer tot Spinone……allemaal zijn ze gebaat bij fokken zonder gokken!

Facebooktwitterlinkedinmail

2 thoughts on “Omdenken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *