Regio Zuid

Jeanne, Rick, Mik en Nova

Vorig jaar hebben we voor de eerste keer een wandeling “Regio Zuid” georganiseerd. De Drentsche patrijshonden zijn in Limburg in ondertal en alle wandelingen en evenementen vinden normaal boven de grote rivieren plaats. Dat wilde we doorbreken en het bleek een groot succes te zijn. En dit jaar gaan we op herhaling. Het was wel een beetje puzzelen om niet de wandelingen en activiteiten van de Nederlandse en Belgische verengingen te doorkruisen. Die zijn nu inmiddels voor eventjes uitgewandeld en hadden we de keus of toch nog in de drukke december maand of over het jaar heen tillen. Maar ja…in het nieuwe jaar worden alweer “koude handjes” wandelingen georganiseerd en ook daar wilde we niet mee in gedrang komen. We zijn eruit!!! 10 december as. is het geworden.

We wandelen rondom en door het IJzerenbos te Susteren. Jeanne en Rick Streutjes stellen hun huis en tuin beschikbaar. Natuurlijk hebben we de route al verkend en heb ik uitgebreid de accommodatie geïnspecteerd……en goed bevonden…en drentenproof verklaard…

Het zal een gevarieerde wandeling worden en er valt wel het een en ander te vertellen over de streek en het unieke biotoop van de bosanemoon. Nu in de winter zie je dit kleine ranonkel achtige bloemetje niet, maar in het vroege voorjaar kleurt de bodem wit met af en toe een brutale veeg paars. Eigenlijk is het zo mooi dat ik het nauwelijks beschrijven kan….je moet het gewoon zien…in het voorjaar..!
15.000 jaar geleden zijn hier de gletsjers tot stilstand gekomen tijdens de overgang van Pleistoceen in Holoceen en hebben een hoge zandrug achtergelaten. Niet dat je er direct van bewust bent, of dat er  bordjes staan met uitleg over de laatste ijstijd, maar op het moment dat je je afvraagt “waarom verandert hier opeens zo drastisch de vlakke moeras-kleigrond in een zandhoop?…” dan hoef je nog maar een stap te zetten en wandel je het Holoceen binnen…..of is het nu andersom?

de bosanemoon….mooi in het voorjaar!

De boeren hebben dan wel pogingen gedaan het moeras te ontginnen maar inmiddels heeft men ingezien dat dit een uniek stukje natuur is met de groene boomkikker en een aantal hectares kalkmoeras. De natuur moet wel een beetje geholpen worden om zijn uniekheid te bewaren en ook de boeren moeten in plaats van droogleggen juist andersom denken…pappen en nathouden.. 85% van de wandeling is er gelegenheid tot losloop, er zijn wat beekjes om te “toteren” en de baasjes tot wanhoop te drijven omdat ze met zo’n stinkerd nog een lange terugreis voor de boeg hebben. Echt zwemmen zit er niet in…het zal trouwens dan ook te koud zijn.

Op de achtergrond de begroeide zandrug…de grens!

We beginnen met soep en broodjes omdat een aantal mensen van ver komen. De wandeling zelf is zo’n 7 km lang en duurt 1,5 uur. Er is ook een korte route voorzien voor die dat appriceren. Na afloop is er vlaai met koffie, thee en Jägermeister. De kosten voor de soep, belegde broodjes, vlaai en hoestdrank zijn 7,50 euro per persoon, en voor kinderen 5 euro. Vermeld bij de aanmelding of je gebruik wil maken van de versnaperingen!

Opgeven kan nog altijd bij Jeanne: jeanne56@xs4all.nl of Jeanny: jeanny.bustin@gmail.com

Dat wordt weer een feest..

 

Facebooktwitterlinkedinmail

One thought on “Regio Zuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *