Roosteren..

Sinds een aantal jaren volg ik met groot plezier de blogs van Hans Noblesse.

Hans is ook afkomstig uit Roosteren en verzamelt materiaal over Roosteren, de kanaalbrug, de Maaseiker Maas brug en deze informatie deelt hij op een plezierige manier. Op zijn verschillende blogs plaatst hij dit in een verantwoord historisch perspectief en het is vooral verrassend te lezen en te zien dat verhalen uit overlevering opeens voorzien worden van fotomateriaal. Vandaag deel 1.

Fotoblog Julianakanaal

Medio 2008 ben ik begonnen met het verzamelen van foto’s over de voormalige sluis in Roosteren, en later van het gehele Julianakanaal van Maastricht tot Maasbracht. Mijn opa Jos Noblesse is vroeger sluismeester geweest in Roosteren van ca. 1935 tot 1955.

foto1

Jos Noblesse

Mijn opa was een groot
hondenliefhebber, in fotoalbums van vroeger staan vele foto’s van honden waarvan onderstaand een mooie opname.

foto2

Omdat er vroeger thuis veel verteld is over de sluis en het kanaal, en we thuis enkele foto’s hadden is mijn interesse over alles omtrent het kanaal gegroeid. Toen ik begon met het verzamelen van foto’s was er op internet bijna niets te vinden. Dit wilde ik graag veranderen met als doel zoveel mogelijk beeldmateriaal te publiceren. Nadat ik me de “blogtechnieken” eigen had gemaakt ben ik begonnen met www.sluisroosteren.blogspot.com .

Vroeger werd altijd verteld dat het kanaal “mit de sjup” is gegraven. Dat dit maar gedeeltelijk waar is blijkt uit foto’s waarop te zien is dat grote machines (excavateurs) het grootste deel van de werkzaamheden hebben uitgevoerd. De afgegraven grond werd met kleine stoomlocomotieven en kleine kiepwagentjes via een smalspoor afgevoerd.

foto3

Excavateur

 

De sloop van de sluis en de verbreding van het kanaal in de zestiger jaren zijn een speciale periode geweest voor Roosteren, rond deze tijd is tevens ook de autoweg aangelegd.

In 2010, toen het kanaal 75 jaar bestond heb ik meegeholpen aan een tentoonstelling in de bibliotheek in Echt waar diverse foto’s en verhalen  tentoongesteld zijn. Enkele van deze verhalen, waaronder verschillende uit Roosteren, zijn op mijn fotoblog te lezen. Deze geven een mooi persoonlijk beeld van wat mensen met het kanaal hebben.

foto4

Tentoonstelling in Echt

 

Van de beginperiode van de Tweede Wereldoorlog zijn diverse foto’s en  filmmateriaal terug vinden op de blog.

fot5

Beelden van Duits UFA journaal

 

Een tijd geleden ben ik in contact gekomen met iemand wiens grootvader tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog op de brug gestationeerd was. In mei van dit jaar zal ik hierover divers materiaal plaatsen op de blog. Het betreft Dhr. Ruijs uit Nijmegen, hij leeft nog en is inmiddels een stuk in de negentig. Regelmatig wordt tussen beiden nog verteld over deze periode.

Enkele jaren geleden zijn diverse bruggen over het kanaal verhoogd, en zijn sluizen verlengd om grotere schepen toegang te geven tot het kanaal. Al deze werken heb ik vastgelegd in verschillende fotoblogs.

foto6

Verhogen van de brug

 

De komende jaren staat het kanaal nog enkele spectaculaire werken te wachten. Bijvoorbeeld de verbreding van de bocht bij Elsloo, en de aanpassing van de sluis bij Limmel.

Tevens zal grindwinning die de komende jaren in Visserweert en Koeweide plaatsvindt grote landschappelijke veranderingen in de omgeving van het kanaal teweeg brengen.

Mede dankzij Facebook heb ik gemerkt dat de interesse in “vroeger” groot is. Dit was voor mij de aanleiding om de Facebook pagina “Roostere van Vreuger” te maken.

foto7

.
Ik hoop de ontwikkelingen rondom het Julianakanaal nog lang te mogen volgen, en te publiceren op een van mijn blog(s).

Hans Noblesse, mei 2014.

Facebooktwitterlinkedinmail

One thought on “Roosteren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *