Scharrelen…

imagesXPMYNBLF

Muskaatdruif!

Oktober is al bijna voorbij en kunnen we nog altijd genieten van een zonnetje en aangename temperaturen. De tuin ligt er nog groen bij en de jaarlijkse bladeren chaos heb ik op de een of andere manier “im griff”!! Nu heb ik een tuin met niet zoveel bloemen en dat heeft alles te maken met die twee witte sloopberen.

De tuin is een echte scharreltuin! Bijna alle planten zijn bij elkaar gescharreld, of gekregen, of stekkie getrokken, overblijfselen uit bloemstuk of zelfs fruitschaal!. In een fruitschaal zat een tros muskaatdruiven met nogal een lange steel met een stukje hout aan. Dat stukje hout heb ik ervan af geknipt en in water gezet…en verhip! Eerst verschenen er witte puntjes op het hout, en toen echte worteltjes. Het kleine stukje is inmiddels uitgegroeid tot een flinke druivelaar. Hij draagt wel geen druiven, maar het verhaal erachter maakt het toch interessant. Dure planten kopen bij tuincentra daar ben ik mee gestopt, want na 2 jaar leggen al die mooie exclusieve planten het  loodje en dat heeft volgens mij meer met “gegarandeerde afzetmarkten” te maken, dan met verzorging.

Wat hier altijd goed groeit en altijd de kop op steekt zijn de planten, struiken en bomen die mijn ouders 40 jaar geleden ook al in de tuin hadden, seringen, vlierbes, hulst, fluweelboom, vlinderstruik, hazelaar, meidoorn, hortensia, floxen, rozen en zelfs een oeroude keizerskroon. En dan heb ik nog wat aanvullingen zoals stokrozen en vetplantjes uit Charente, acanthus uit Schalbruch en zomaar uit het niets de karmozijnbes, het nieskruid en gigantische distels!

Maar er is nog een andere reden waarom mijn tuin een scharreltuin is. 10 minuten rondlopen met een snoeischaar levert een hele vracht materiaal op wat ik mooi kan verwerken in een bloemstuk…..en dat heb ik gisteren weer eens gedaan en was ik uiterst tevreden met mijn bij elkaar gescharreld zootje!

naamloos2

De Acanthus uit Schalbruch met een bladvorm die meer dan beroemd is!

naamloos

Het nieskruid houdt wel van dolomieten paden!

 

 

 

 

 

 

 

P1020282 (800x600)

Bij elkaar gescharreld!

Facebooktwitterlinkedinmail

3 thoughts on “Scharrelen…

  1. Ik heb ooit een vriend die 60 werd een bloementuil cadeau gedaan samengesteld uit niets dan “on”-kruid gevonden langs de wegberm. Op de uitnodiging van het feest stond “onkruid vergaat niet” en dat hebben we toen bewezen…
    En het was nog de mooiste bloementuil van alle die hij gekregen had….

  2. Ik hoef ook alleen maar planten die goed winterhard zijn. We wonen toch niet in de subtropen. Er zijn genoeg mooie bloemen en struiken die hier thuis horen. Ik zet in het voorjaar eenjarigen in potten en bakken. En in november gaan ze na een uitbundige zomerbloei de container in.

  3. ik denk dat de naam van de druif “muskaatdruif” moet zijn en niet “muskus”. En daar maken ze bvb “muscat de Baume de Venise” van en nog enkele andere aperitief of dessert wijnen, maar ze zijn ook lekker om zo te eten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *