The challenge dag 3 en 4

🙂 Helen gaat helemaal out of the box….en verder!

Dag 3
van mijn DJ Challenge op uitnodiging van Paul Versteegen om 7 dagen lang elke dag een hoogtepunt uit mijn muzikale verleden te laten horen en zien, en nodig ik iemand uit om datzelfde te doen.
HULP! (omdat het nog steeds zo lastig is een keuze te maken) en
HULP die hulplijnen! Ze kwamen mij niet te hulp toen ik voor het eerst naar de repetitie van de harmonie ging. Met veel bombarie aangekondigd – er mochten nu ook meisjes meespelen:- keek ik gretig naar de eerste partijen en riep in paniek uit. “Wat een klein papiertje en wat staat er eigenlijk?” Ha Ha tot zover de succesvolle binnenkomer.
“Geen nood, we lopen eerst de processie” was het antwoord “die gaat langzaam”. Nou dat was zo mogelijk nog erger. Marcheren met dubbelgrote passen, partijen die alle kanten op vliegen, een bergoplopend parcours, ongelijk wegdek en dan die voortekens! “Gans Mergroate oan de sjleutel” zou Sjeng Kraft gezegd hebben.

Hoe dan ook, in het kader van: Gij zult uw (harmonie)afkomst niet verloochenen: De Florentinermars. De eerste mars die ik vol kinderlijk vertrouwen speelde. Grepen kende ik eigenlijk niet en instrument had ik ook pas twee weken maar ik wist hoe het moest klinken dus oefenen tot het “bloed in de bek” stond.
Met kloppend hart de solo afwachten … en inzetten …
PIJNLIJK: ik speelde van een Des partij op een C instrument. Het lachsalvo dat volgde … heeft mijn ego doen krimpen maar het haar op de tanden doen groeien… ha ha

Dag 4
van mijn DJ Challenge op uitnodiging van Paul Versteegen om 7 dagen lang elke dag een hoogtepunt uit mijn muzikale verleden te laten horen en zien, en iemand uit te nodigen om datzelfde te doen.
OUT OF THE BOX denken, doen en luisteren … een tweede natuur. Bij het gretig consumeerleren van muziek en literatuur heeft mij de “maker” altijd meer bezig gehouden dan de vertolker of vertolking. Natuurlijk best leuk de ooh’s en aah’s na een virtuoos hoogstandje enz maar toch “alles is ijdelheid” dacht Fischer-Diskau na zijn zoveelste Goddelijke vertolking van een Schubert lied en vertrok van de Bühne nog voor het applaus losbarstte. (Schubert en Goethe verdienden de eer volgend hem).
Graag in de buurt van componisten, musicologen en interpreten van moderne muziek leerde ik veel: te veel om op te noemen, nu.
Enkele van mijn verworven conclusies. Speel altijd alsof je leven ervan afhangt. Vertel je eigen verhaal MAAR haal je het leven en bedoeling van de componist voor de geest.
Bij sommige componisten kun je dat maar beter aan hen zelf overlaten. Sommigen hebben niemand anders nodig om de luisteraar te laten verdwalen in hun fantasie. Te groot om in welk keurslijf te pasen hebben we dan het fenomeen Zappa, die zichzelf een watermeloen tussen de paaseieren voelde … ha ha. (hij had het o.a. over zijn medemuzikanten maar dit ter zijde)
Waarom dit nummer nooit uit mijn hoofd verdween? Muziek die niet alleen de zintuigen raakt, maar ook alle organen activeert… eenzame hoogte lengte en breedte: OUT OF THE BOX en verder …

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *