Veelzijdig..

De Drentsche Patrijshond is een veelzijdige hond. Hij werd al op waarde geschat naast jachthond als erf- en gezinshond.  Deze week had ik een ontmoeting met een Duitse mevrouw die haar drentsche patrijshonden opleidt en inzet als hulphonden speciaal als het gaat om vermiste kinderen en personen. Ze prees hun enthousiasme en de snelheid hoe ze het oppakken, een verdwaald iemand bejegenen en terugkeren naar de hulpverleners en deze weer naar de vermiste persoon brengen.

Er is ook een patrijshond actief die waakt over de veiligheid van heel Nederland, nl. Quarteldijkwacht-oefening-2 Hier zijn verhaal!

De veelzijdige Drentsche Partijshond / door Sieka Knol

Bij het wisselen van de seizoenen neig ik tot terugblikken. Dus zittend in de voorjaarszon beschouw ik de voorbije winter. Het was een mooie en drukke winterperiode. Helaas weinig vorst, maar genoeg activiteiten met mijn Quartel, een 6 jarige reu. Wij waren een aantal keren te vinden in het jachtveld, op uitnodiging, en hij heeft daar mooi werk laten zien. Ik hoop, dat we volgend jachtseizoen terug mogen komen.

Daarnaast hebben we een nieuw hoofdstuk geopend in het werken met een Drent. Na onze  verhuizing van de Utrechtse Heuvelrug naar Salland ben ik dijkwachter geworden. Dit als reactie op het hoge water van de winter ‘95/’96. In de streek, waar we toen woonden, zijn we bijna overvallen door een dijkbreuk. Dat wilde ik niet nog een keer mee maken. Vandaar dat ik dijkwachter werd. Per waterschap is de dijkcontrole anders geregeld. Het watershap Groot Salland (nu Drents Overijsselse Delta) heeft daarvoor een dijkleger aangesteld, bestaande uit vrijwilligers. In koppels inspecteren wij de dijken en controleren op afwijkingen en beschadigingen tijdens extreem hoog water.  Iedere twee jaar wordt dit geoefend.

Ik had al eens geïnformeerd of mijn hond mee mocht op patrouille. Dat mocht uiteindelijk, op voorwaarde dat hij zich gehoorzaam en gezeglijk zou tonen.

Zijn eerste optreden was tijdens een publieksavond in Dalfsen op 6 november 2014. In die regio was een grote oefening gaande, en om de bevolking meer over de ins en outs  van dijkbewakingte vertellen was er een discussieavond georganiseerd met een aantal prominenten. We waren met een viertal dijkwachters van buiten de regio (de eigen mensen waren nodig voor de oefening) gevraagd publiek te verwelkomen bij de ingang van de locatie waar de avond plaats vond.En wat werkt er nu beter dan een Drent!

Afgelopen februari was het ernst. Wij hadden onze 2-jaarlijkse oefening en Quartel zou voor het eerst mee gaan. Best een beetje spannend: op mijn dijkvak (het stukje dijk waar ik mijn patrouille loop) ligt een provinciale weg en het is daar dus best druk. Maar gelukkig lopen we op de heenweg aan binnenkant (landzijde) en de onderzijde van de dijk. Van daaruit kun je eventuele schade het beste zien, kijkend tegen de groeirichting van het gewas in. Dan zie vervormingen en sporen dieren en scheuren in de dijk het beste en dat zijn de zaken waar we op letten, naast eventueel uittredend water. Op de terugweg nemen we de rivierkant en bij hoog water loop je dan natuurlijk over de kruin van de dijk, dus op de weg.

Mijn dijkmaten waren op de hoogte en hadden hun bedenkingen: zo’n jachthond is vast niet geschikt voor serieus werk want hij zit alleen maar met zijn neus in de lucht te speuren naar fazanten. Vol goede moed gingen we op weg en al gauw bleek, dat Quartel precies wist wat er van hem verwacht werd en was gehoorzaam en gezeglijk. Keurig aan de lijn liep hij mee. Onderweg kwamen we van alles tegen: ganzen in de uiterwaarden, de door het waterschap uitgelegde incidenten (om ons scherp te houden) en diverse holen van onder andere mol en muis. Quartel wist ons duidelijk te maken welke van die holen bewoond en vers waren en welke verlaten. En dat was precies wat ik gehoopt had.

In de evaluatie twee weken later kwam deze actie van Quartel ook ter sprake. Vanuit het waterschap is er zeker interesse in het herkennen van bewoning: holen in de dijk verzwakken de dijk en dienen zo snel mogelijk gedicht te worden, zeker met hoog water. Het zijn niet alleen bisamratten die daar huizen, maar ook vossen, otters en bevers. En daar zit een probleem. Bevers en otters zijn beschermd! Het gevolg is dat er eerst een Buitengewoon  Opsporing Ambtenaar moet komen kijken, om vast te stellen wie het hol bewoont voordat er maatregelen getroffen kunnen worden. Bij vos en bisamrat is dat niet nodig, maar bij beschermde dieren wel. In de praktijk komt het er op neer dat de BOA eigenlijk niet had hoeven komen controleren, omdat het geen bever- of otterhol betreft.  Vossen- en rattenholen kunnen zondermeer gedicht worden. Zou het niet mooi zijn als Quartel al kan aangeven om welk dier het gaat. Volgens mij is dat met gerichte training wel te doen… En daarmee heeft deze Drent de functie van dijkwachtershond gekregen. Mogelijk de enige in Nederland! Hoe veelzijdig is mijn Drentsche Patrijshond!

dijkwacht-oefeningdijkwachtoefening-3

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *