Zeg maar Jack…..

In Zweden woont samen met zijn vrouw en 3 drentsche patrijshonden Jack. Hij komt oorspronkelijk uit Nederland maar verblijft al meer dan een halve eeuw in een land waar het bar koud is en de zon, als ze zich laat zien, niet ondergaat en gevierd wordt. Als je zijn dagelijkse activiteiten volgt dan is hij altijd volop bezig met houthakken, het bouwen van grote schuren en zich voor te bereiden op de lange donkere winter. Maar ook feesten, jagen en genieten van het leven samen met zijn vrouw, gezin, vrienden en honden. Regelmatig zoekt hij de bergen op en onderneemt lange trektochten ….Jack neemt ons mee terug in de tijd!
11919548_1032791863421716_6273145498866425606_n (1)

Jack!

1951: Mijn oom Ties, zonder kinderen, zei altijd “studeer goed en leer tandtechniek dan word je mijn opvolger en krijg je de ATL( Amsterdams Tandtechnisch Laboratorium)  als ik er niet meer ben”. Dat was een mooi bedrijf met toen al 80 werknemers. Ik heb alles gedaan en na dat ik in dienst was geweest, wel 24 maanden, want ik wilde niet gewoon maar soldaat zijn, maar luitenant bij de commandotroepen, en dat kost 6 maanden extra!. Ingerukt april 1958 en klaar augustus1960. Daarna bij de ATL gaan werken. Na verloop van tijd kwamen er een aantal amerikanen werken, en ik vroeg mijn oom wat dat voor mensen waren, “Oh, dat ben ik vergeten je te vertellen maar ik heb het bedrijf verkocht aan Sybron Investments, maar je kunt toch chef worden”, “dat kan ik van een toebakswinkel ook!!” zei ik, “dat is niet waar ik bijna 10 jaar voor gestudeerd en gewerkt heb.”……

11924751_1049714971727165_3018313378430844447_n

“Jaap” in 1946. De jongen zittend op de voorgrond toen al met een Drent. Foto is afkomstig uit streekarchief N.W. Veluwe

Ik had 70 gulden en mijn moeder heeft me naar de Duitse grens gereden en vandaar ben ik gelift naar Västerås in Zweden, een paar weken rond gelopen, en gewerkt bij de plaatselijke tandtechnische laboratoriums en door gezocht naar vast werk!
1 mei 1961 kon ik bij Bergmans Tandtekniska op de Smedjegatan beginnen, maar het was maar voor 8 maanden want dan zouden de jongens die ik verving vanwege een ongeluk terug komen. Bergman heeft na 8 maanden gezorgd dat ik een nieuwe baan in Stockholm kreeg bij Bertil Almer, het grootste lab in Zweden. Ik liet daar zien wat ik kon en kreeg een mooi loon 2500 kronen in de maand, hetzelfde in guldens, na ongeveer een maand vroeg ik of ik niet 16 uur per dag kon werken tegen 5000 kronen per maand, ja dat was oké….. als ik dan ook dubbel zoveel werk verzette. Prachtig!!! werken van 05.00-13.00 uur en 13.30-21.00 uur. Ik voelde mij tevreden en rijk.
Daarna met een vriend een club begonnen, Stockholm International Centre!  Met Folkets Hus gesproken over een vereniging voor buitenlandse studenten in Stockholm. We mochten een grote zaal lenen, 4 avonden per week, de woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag! Wat een succes, er kwamen direct circa 1000 mensen per avond, iedereen betaalde 10 kronen entree. We zorgden voor bier maar ook boterhammen en andere eerste levensbehoeftes voor studenten, we hadden een orkest en er werd veel gedanst.
In 1964 ben ik mijn eigen tandtechnisch laboratorium begonnen. In 1973 was het uitgegroeid tot het 2e grootste laboratorim in Zweden met 160 werknemers!
Ook ben ik dit jaar voor de eerste keer getrouwd en op 1 april werd zoon Wim geboren. Het laboratorium draaide goed  en hebben we in 1968 een grote boerderij gekocht buiten de stad. Ik deed veel jagen met vele honden. Ik ben eerst met pointers begonnen en daarna een dashond, verder hadden we 40 West highland white en 25 Grand Danois.
Jeugd met alcohol en drugsproblemen kwamen via het sociale kantoor in het dorp naar ons toe, en door het werk met de dieren zijn ze tot bezinning gekomen. We hadden ook veel paarden, schapen, geiten en 20 soorten pluimvee. Mijn fazanten opvoeding voor de jacht ging prachtig, als ik ergens uitgenodigd werd om te jagen had ik altijd een doos met fazanten bij me als present.
1968:  Mijn eerste grote zeilboot in Zweden, een prachtige “Yawl s´Marianne af Torö” in 1936 door Tore Holm in Mahoganey gebouwd. Ik ben lid van de KSSS geworden en daar deelgenomen aan al de grote zeilwedstrijden zoals Gotland Runt.  Dat was mijn nieuwe leven, zomers zeilen en in de herfst en winter jagen. Verder werkte ik 20 uur per dag, alleen maar thuis op zaterdag en zondag en slapen op werk! Tot 1973 is het zo doorgegaan, en kregen we de “statelijke tandarts verzekering”. Alles was gratis, ongelofelijk veel werk, ik had dat goed bekeken. Met 160 man personeel hoefde ik nooit nee te zeggen.
1978:   Met 10 vrienden van de KSSS een tanker VLCC van 300.000 ton laten bouwen in Zuid Korea. In 1997 hadden we 15 schepen, toen heb ik alles verkocht, laboratorium en mijn aandeel in de schepen.
Daarna niet meer gewerkt, alleen maar zeilen, reizen, jagen en alles wat leuk is!

.

11253953_994090023958567_6501979354158332484_n

Leven als een Drent in Zweden…dat is zeker niet slecht…..

2001 zijn mijn vrouw Elisabeth en ik met onze kinderen, Jacob, Daniel en Nicole naar de Salomon eilanden gereisd. We hebben daar een maand rond gelopen tussen koppensnellers, en op Malaita gedoken tussen de eilanden in het helderste water van de wereld.
Na 5 dagen op Malaita stonden ’s morgens twee tot de tanden gewapende soldaten buiten onze hut. Op mijn vraag “waarom?” Ja, ik moest gedood worden, de bewoners in het dorp wilden de verdienste door onze aanwezigheid niet verdelen. Eén familie wilde alles voor zich houden, maar niet onderling ruzie daarover maken, het beste was om mij een kopje kleiner te maken. We werden onder begeleiding van de soldaten in een motorkajak in veiligheid gebracht op het eiland daarnaast, daar stond een klein vliegtuigje om ons naar Honiara te brengen. Voordat we starten viel de piloot op de knieën en begon te bidden, op mijn vraag waarom? Het is een heel oud en slecht vliegtuigje zodat ik vraag altijd God om me veilig naar de volgende plaats te brengen……

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *